Get Adobe Flash playerOrigine

Vele basiskenmerken vinden hun origine bij de voorvaderen. Van de Berber komt de gangenaanleg, opvallende kleuren en controleerbare energie; fiere hoofdhouding, hoge voorhandactie, lage staartinplanting en overvloedige manen en staart zijn volgens sommige bronnen afkomstig van de Fries, terwijl de Andalusiër staat voor actie, coöperatief temperament, mooie expressieve ogen, lange manen en staart, en nobele houding en -geest.

Gangen

"GREAT HORSES ARE BORN NOT TRAINED"

PASO LLANO: De meest in het oog springende gang is de Paso Llano (tölt), een viergang door velen geroemd als "The smoothest ride in the world".Deze gang kunnen de Paso's gedurende kilometers volhouden aan een snelheid van +/- 20 Km/uur.

Het is een 4-taktgang waarbij elk der benen met gelijkmatige tussentijd wordt neergezet en de ruiter door het landschap "glijdt". Hierbij maken de voorbenen dikwijls een draaiende (zwemmende) beweging vanuit de schouder -"termino"-, wat de uitstraling nog verder verhoogt. Bekijk video.

Deze gang is zo aangeboren dat de paarden dikwijls blootsvoets worden gereden en men niet tracht via het gewicht van ijzers de gang te verbeteren. Bij wedstrijden in vele landen is blootsvoets rijden trouwens verplicht.

ANDERE GANGEN:Paso's hebben een soepele stap en beschikken meestal over een vlotte galop. Omwille van de uitzonderlijke eigenschappen van de Paso Llano wordt draf minder beoefend.

Karakter

Een goed ingereden Paso laat de ruiter dit onbeschrijfelijk gevoel van éénheid met zijn paard beleven. Lees ook de reacties van onze bezoekers. Daarbij wordt met weinig of geen hulpen gereden;met de toppen van de vingers, lichte gewichtswijzigingen of …. met zijn gedachten.
Paso's zijn intelligent, gevoelig en hebben "brio". Iemand beschreef brio als "rijden op veren die elk moment kunnen afgaan maar die altijd onder controle zijn"..

Gebruik

Bij Paso's is er geen type paard voor shows en wedstrijden en een ander type voor buitenritten. De Paso waarmee je een buitenrit maakt in de bossen of op het strand is deze die je uitbrengt in wedstrijden.

Uitrusting

Paso's komen het mooist tot hun recht met de traditionele Peruaanse uitrusting, ware kunstwerkjes van leder en edele metalen die met ongelofelijk veel handarbeid in Peru worden gemaakt. Opgeleide paarden kunnen ook met andere uitrusting gereden worden.