Get Adobe Flash player

Tijdens de Spaanse verovering van Zuid-Amerika zo'n 500 jaar geleden brachten de Spaanse edellieden en de politieke autoriteit hun paarden mee uit Spanje en vermits deze tochten uit Spaans Andalusië vertrokken, waren de paarden Andalusische Berbers. Begin van de 16de eeuw creëerde men ter plaatse vanuit deze genetische pool door consequent fokken een paardenras verschillend van elk ander op aarde. Fokdoel was een paard dat over lange afstanden en in ruig berggebied de ruiter een uiterst comfortabel transport biedt. Terzelfdertijd wou men dat het voorkomen van het paard schoonheid, innerlijke trots en energie uitstraalde. Bekijk video.

 

De Peruaanse traditie wil bovendien dat alleen veulens die deze eigenschappen bezitten tot de fok worden toegelaten, al de anderen wachtte een minder fortuinlijk lot.

De Peruaanse Paso is één van de zuiverste paardenrassen en werd beschreven als "de grootste triomf op het vlak van de genetische selectie". Het Peruaanse ras heeft immers binnen de gangenpaarden de unieke eigenschap dat de tölt aan 100% van het nageslacht wordt doorgegeven.In de laatste decennia groeide bij paardenliefhebbers opnieuw interesse in paarden met comfortabele gangen. De Paso Peruano verspreidt zich over de ganse wereld maar blijft toch een vrij exclusief ras.In België zijn er minder dan 30; in Nederland verschillende 10-tallen; enkele 100 in Duitsland en verschillende tienduizenden in Noord en Zuid-Amerika.